KAJAK, KANO & SUP

NEKSELØ & SEJERØ BUGT

NEKSELØ RUNDT

Nekselø er et fantastisk udflugtsmål i kajak, og er rigtig god til dig, der vil prøve kræfter med længere ture og kryds i åbent vand, uden at det bliver for stor en mundfuld. Turen rundt om øen kan tages på en dag, men du skal have god tid, hvis du også vil udforske øen til fods. Og det kan godt anbefales. Her er nemlig en ret speciel natur, hvor sjældne dyr og planter trives, bl.a. den truede klokkefrø. Det kuperede morænelandskab blev dannet under sidste istid, og næsten uanset hvor du er, har du en spektakulær udsigt over Sejerøbugten og Kattegat.

Du kan starte din tur fra Havnsø Havn, en charmerende lille havn med tydeligt udsigt til Nekselø. Vær opmærksom på færgetrafikken, når du krydser de ca. halvanden kilometer over til øen. Sydspidsen af Nekselø ender i en lang sandtange, hvor en del havfugle holder til, bl.a. skarver, terner, måger og edderfugle.

Om du tager øst eller vest om øen er et spørgsmål om vind og lyst. Den sydlige del af øen er præget af strandeng, vestsiden af flotte skrænter. Når du kommer rundt om øens nordlige del er det atter strandeng, du møder. Går du i land er her søer og vandhuller. På øens østkyst kommer du forbi færgehavnen, og landskabet flader lidt ud, inden du atter kan krydse tilbage til Havnsø.

UDGANGSPUNKT:

Havnsø Havn

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

EGNET TIL:

Kajak

DISTANCE:

Ca. 10-12 kilometer

UDGANGSPUNKT:

Havnsø Havn

SVÆRHEDSGRAD:

Øvet

EGNET TIL:

Kajak

DISTANCE:

70+ kilometer

SEJERØBUGTEN RUNDT

Sejerøbugten byder på mange perler, og i en kajak oplever du det allerbedst. Vil du rundt i hele bugten, skal du hive et par dage ud af kalenderen og tage flere overnatninger med, for turens længde er mere end 70 kilometer, hvis du vil langs både Nekselø, Sejerø, Sjællands Odde og kysten ned til Havnsø. Du skal være øvet kajakroer til denne tur, da der er lange kryds på åbent vand, og det kan betyde både bølger og vind. Men har du erfaringen får du en fantastisk tur, hvor du kommer helt tæt på uberørt og unik natur. Der er en shelter på Sejerø, der ligger ca. 100 meter fra vandkanten, ellers er det primitive overnatninger på stranden, der venter på denne tur. Du kan både starte og slutte turen i Havnsø, hvor der er fin udsigt til Nekselø.

Både Nekselø og Sejerø er præget af spændende, vindblæst natur, med bakket terræn og flotte skrænter. På Nekselø kan du måske høre den sjældne klokkefrø i et af øens vandhuller. Øens højeste punkt er Gadebjerg med sine 41 meter over havets overflade. Sejerø er noget større end Nekselø, og det første du møder er en lang sandtange, der vrimler med fugleliv. På den nordlige spids ligger Sejerø Fyr, som kan være dit udgangspunkt for de lange kryds over til Sjællands Odde. Hvis du vil helt ud til spidsen, skal du være opmærksom på vejret og ikke mindst strøm i vandet.

På turen over kan du møde store flokke af edderfugle, sortænder og andre mere sjældne havfugle. Her er der åbent ud til Kattegat, og det betyder at det er muligt at opleve forskellige alkefugle. På Sjællands Odde kan du en aften, hvor forholdene er helt rigtige, være heldig at opleve nordlys. Følg den smukke kyst tilbage ind i bugten. I bunden af Sejerø Bugt ligger korevlerne, som tiltrækker både vadefugle og strandgæster afhængig af årstiden. Ved Ordrup Næs kommer du rundt om en flot pynt med klinter, hvor digesvalerne flyver lavt over overfladen for dernæst at suse ind i de lange ynglehuller i klinten. Herfra er der ca. 10 kilometer til Havnsø.

BLÅ OPLEVELSER I NEKSELØ OG SEJERØ BUGT

BLOPs Søren Larsen ser, hvad der rører sig under overfladen i Sejerøbugten.

På det lave vand er der masser af tangbegroede sten, der gemmer på et væld af småfisk og rejer. De små dyr er vigtige foderdyr for større fisk, som f.eks. havørreden, der vandrer langs kysten. Det er bl.a. kutlingen, ‘havets rugbrød’, der har denne vigtige rolle.

Længere ude kommer der sandbund, og når vandet er rigtigt lavt, kan man faktisk gå over til Nekselø. Her er også ålegræs, en vigtig plante, der bl.a. gemmer på tangnålen.