SEJLADS

LILLEBÆLT SYD

ØERNE RUNDT

Et øhop i det sydlige Lillebælt er både oplagt og en fantastisk oplevelse. Ruterne er uendelige, men du kan altid starte fra Assens Marina eller Årøsund Havn. Om du sejler nord om Årø, Linderum, Bågø og evt. også Brandsø er op til vind og vejr, tid og lyst. Husk også at få idylliske Torø med på turen.

Tag dig god tid, for der er masser at se. Sejler du fra Årøsund Havn er der knap en kilometer over til Årø Havn, som er værd at besøge. Selve øen er beboet og har en lille by samt campingplads og sommerhusområde. Men du må ikke snyde dig selv for naturen. Og den åbner sig langs Årø Kalv. Her er strandeng så langt øjet rækker fra øens sydøstlige hjørne og op langs tangen til den nordligste spids. Bemærk at i perioden 1. marts til 15. juli skal du holde dig minimum 50 meter fra land. Og tager du forbi den lille ø Bastholm gælder samme regler, som sikrer beskyttelse af de mange ynglende fugle i området.

DE ATTRAKTIVE STRANDENGE
Og det er bl.a. fugle, du skal holde øje med her. Denne slags strandenge er meget populære blandt vadefugle og andefugle. Du kan se rødben, ryler, klyder, viber, strandskader, edderfugle, skeænder og krikænder afhængig af sæsonen.

Selvom Lillebælt ikke er en af vores bedste steder til at observere sæler, er det alligevel blandt disse småøer i det sydlige del at du kan være heldig at møde dem. Specielt Årø Kalv og Linderum, der afgræsses af får, er steder, hvor du skal holde øje efter sæler. Her er dog ingen kolonier, kun enkelte sæler. Sørg for at sejle forbi i et langsomt tempo, så er chancen for observere dem ligge på land eller se deres runde hoved poppe op i nærheden af båden størst. 

OVERNAT VED TURBØJERNE
Tager du videre til Bågø er det især øens vestkyst, der er interessant naturmæssigt. Her passerer du et stort område med strandeng og rørskov, ligesom Egholm tangen i nordvest er interessant for dig, der gerne vil se fugle og sæler. 

Ved øens lille havn er der turbøjer, du kan lægge til ved og tage et ophold eller overnatte. Der er også turbøjer på øens østside. Vil du hele vejen rundt til alle øerne, og samtidig i et roligt tempo, så kan du sagtens bruge to-tre dage på turen. Derfor er det oplagt at benytte turbøjerne til overnatning inden du tager videre. Brandsø ligger et stræk længere nordpå, men her er kun en primitiv havn uden faciliteter og ingen turbøjer, så det skal du have med i planlægningen. 

Sidst, men på ingen måde mindst, er der Torø. Torø er faktisk landfast med Fyn, selvom det ikke virker sådan når man kommer fra Fyn og over på Torø. Ved Torø er der også turbøjer og en kyst med både skov, klinter, kystlaguner og strandeng. Har du mulighed for at komme i land er det klart at anbefale. Tag en gåtur på stierne og oplev den vilde natur og det smukke lys. Torø er et alletiders udflugtsmål til en kortere sejltur fra Assens. 

UDGANGSPUNKT:

Assens Marina eller Årøsund Havn

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Varierende

TURBØJER I LILLEBÆLT SYD

Bågø Ø
GPS position:
55° 18.932′ N 9° 49.894′ E

Bågø N no 1
GPS position: 
55° 18.852′ N 9° 49.8762′ E

Bågø N no 2
GPS position:
55° 18.8052′ N 9° 49.9068′ E

Assens Sejlklub
GPS position:
55° 17.856′ N 9° 48.4722′ E

Assens Sejlklub
GPS position:
55° 17.8452′ N 9° 48.4152′ E

Torø
GPS position:
55° 15.90′ N 9° 52.900′ E

Assens Sejlklub
GPS position:
55° 15.0618′ N 9° 52.896′ E

Assens Sejlklub
GPS position:
55° 15.108′ N 9° 52.7802′ E

Assens Sejlklub
GPS position:
55° 15.108′ N 9° 52.704′ E

 

BLÅ OPLEVELSER I LILLEBÆLT SYD

Fem skelsættende historier fra Bågø.

Bågø er en lille, charmerende ø midt i det sydlige Lillebælt. Øen er et yndet udflugtsmål for sejlere, og 5 turbøjer indbyder til et ophold langs Bågøs kyst. Men også kajakker besøger ofte øen, som har en utrolig smuk natur og små, idylliske landsbyer.

Har du hverken kajak eller båd kan du tage færgen fra Assens. Du kan billigt og nemt leje cykler, så du kan komme rundt på hele øen. I videoen her tager Blå Oplevelsers Søren Larsen cyklen rundt på Bågø og dykker ned i fem skelsættende begivenheder på øen. Han kommer bl.a. forbi en gammel skole, der er lavet om til et naturcenter og fortæller om en voldsom stormflod i 1872, hvor ¾ af øen blev oversvømmet.