SNORKLING & DYKNING
LILLEBÆLT NORD
UNDERVANDSSTI VED KONGEBROGÅRDEN
Tæt på Kongebrogården ud for Grimmermosehuset er der etableret en undervandssti, som er perfekt til både begyndere og mere øvede snorkeldykkere. Vandet bliver ikke mere end et par meter dybt, og stien ligger så langt inde under land at du slipper for den kraftige strøm, der ellers kendetegner Lillebælt.
Du starter ved at svømme hen til den gule bøje, der markerer undervandsstiens begyndelse. Her bliver du mødt af en sæl – dog ikke en ægte en af slagsen, men en kunstig figur. Nede på havbunden findes en lang række skilte med spændende naturinfo. De fortæller om de dyr og planter, du skal holde øje med på stien. Skiltene viser dig også i hvilken retning, du skal svømme for at komme hen til næste oplevelse.
Det er med ikke at have travlt, når du snorkler på undervandsstien, for er du opmærksom og bruger dine øjne godt, vil du lægge mærke til langt flere dyr og spændende detaljer. Tangnålen er godt camoufleret i ålegræsset, så tag dig god tid til at lede efter den sjove fisk.
REDEKASSER OG VRAG
På stien er der lagt en række finurligt formede sten med huller ned på bunden. Det er redekasser, der skal gøre det attraktiv for fiskene at yngle og lægge deres æg, og på den måde skabe mere liv i Lillebælt. Kig forsigtigt ind i hulerne og se, om du kan finde nogle af beboerne.
Undervejs møder du helt sikkert også både søstjerner og krabber, som du roligt kan undersøge nærmere. Søstjerner har en ru overflade, og hundredvis af tynde ben med sugefødder på undersiden, som ved hjælp af en koordineret indsats sørger for at søstjernen kan bevæge sig rundt på bunden, på sten og tang. Vidste du f.eks. at søstjernens mave befinder sig lige i midten af de mange ben på undersiden? Maven er faktisk også munden på dyret, der godt kan lide at spise blåmuslinger og ådsler.
Undervandsstien byder også på et lille vrag af en træjolle. Selvom det ikke er et kæmpe piratskib, der er sunket under et søslag, så er det ret spændende at undersøge sådant et vrag nærmere. Når du svømmer langs vraget, så læg mærke til detaljerne og ikke mindst, hvordan dyr og planter langsomt overtager det.
UDGANGSPUNKT:
Grimmermosehuset ved Kongebrogården
SVÆRHEDSGRAD:
Let til middel
FACILITETER:
Offentlige toiletter ved Kongebrogården
Undervandsstien er rigtig god til natdyk, da du har nemt ved at orientere dig.
UDGANGSPUNKT:
Dykkerklubben Marsvinet-Lillebælt, Middelfart
SVÆRHEDSGRAD:
Middel
FACILITETER:
Ingen
UNDERVANDSSTI VED DYKKERKLUBBEN MARSVINET
I 2014 blev Danmarks største stenrev etableret i Lillebælt, lige under den gamle Lillebæltsbro. Men det kan være alt for usikkert at dykke eller snorkle under broen på grund at den meget kraftige strøm, der opstår, når alt vandet skal presses igennem bropiller på bæltets smalleste sted.
Derfor har Middelfart Kommune etableret nogle ’mini-stenrev’, der er gjort let tilgængelige for dykkere og snorklere som undervandsstier. På disse rev kan du opleve alt livet på det store rev, blot i mindre skala. Og der er ret så meget at opleve.
Den ene undervandssti ligger ved Dykkerklubben Marsvinet-Lillebælt, tæt ved Middelfart Gammelhavn. Her ligger stenrevet parallelt med kysten, og undervandsnaturen er her lidt vildere end f.eks. ved Grimmermosehuset. Er du er en forholdsvis erfaren snorkler, kan du holde dig på den laveste del af revet, som er ca. 4-6 meter dyb. Så slipper du også for den kraftige strøm, der mærkes lidt længere ude. Her er der godt at dykke ned og undersøge de store sten og farvestrålende svampe og tangplanter, der vokser på dem.
BEDST MED FLASKE
Skal du have mest ud af stedet og virkelige kunne komme godt ind og kigge i hulerne, er det bedst at scubadykke med flaske. Så kan du også komme hele vejen ned på de ca. 12 meter, som er undervandsstiens maxdybde. På stien møder du 9 skilte på stenrevet. Hver især fortæller de dig spændende og lærerig information om naturen omkring dig. Sjove facts om fisk og havdyr giver en ekstra oplevelse på turen.
Skiltene viser dig med pile, i hvilken retning du skal svømme for at få mere viden. Som altid, når man skal snorkle eller dykke, så sørg for at have god tid og nyd omgivelserne. Find din indre eventyrer frem og undersøg huler og sprækker i revet.
FASCINERENDE HAVSVAMPE OG FISK
Torsk, kutling, havkarusser og mange andre fisk venter på den tålmodige. Brug øjnene og lad dig fascinere af de utroligt mange farver, som du ser. Tangplanter, søanemoner og søpunge i gule, røde og grønne nuancer. Den sjove eremitkrebs, der gemmer sin bløde bagdel i efterladte sneglehuse og lukker ’døren’ med sin ene kæmpeklo.
På stenrevet kan du virkelig komme til at opleve de superflotte svampe, der vokser på stenene. Brødkrummesvampe og gevirsvampe, der mest af alt minder om noget fra et koralrev, vokser sig utroligt store på Lillebælts stenrev. De trives i den kraftige strøm, der bringer masser af næring med sig og udgør et smukt bekendtskab. Alene svampene, som faktisk er dyr, er et besøg på stenrevet værd.
SØBADET DYKKERSPOT
Søbadet er et meget populært og kendt sted at dykke. Danske dykkere kommer fra hele landet, og du kan også ofte møde udlændinge, der er kommet fra bl.a. Tyskland og Holland for at besøge dette spot i Lillebælt. Og det er med god grund at stedet er så populært. Strømmen i Lillebælt har netop her skåret sig igennem havbunden og skabt nogle lodrette vægge, som man kan dykke langs med. Væggene er overbegroet med søanemoner, sønelliker, svampe og tang og så er der et mylder af fisk og krebsdyr, der har bosat sig her.
Væggen kommer lidt i etaper på de første 5-10 meter inden den bliver mere tydelig. På det her dyk kan du nå helt ned til 35 meter, men det mest interessante ligger på 10-20 meters dybde. Her er huler og sprækker at undersøge, men strømmen kan være ret kraftig, fordi man er godt ude i bæltet med skiftende bundtopografi. Planlæg dit og din makkers dyk efter strømforholdene.
UNDERVANDSSTI LANGS STRANDEN
Er du til et mere roligt dyk på lavere vand, kan du dykke på undervandsstien ca. 50 meter henne ad stranden i retning mod den gamle Lillebæltsbro. Her er nemlig lagt endnu et kunstigt stenrev, der repræsenterer det gigantiske stenrev under broen. Stenrevet her egner sig ikke så godt til snorkling.
Undervandsstien er ca. 50 meter lang og her kan du komme ned på 20 meter, men igen ligger meget af det mest interessante på de lidt lavere dybder, hvor det naturlige sollys når ned og viser de rette farver. Dyrene her er ekstra store, så hold øje med pighvarren, der er godt camoufleret blandt stenene og den spraglede havbund.
Blåmuslinger har sat sig godt til rette langs bunden og på de mange sten. Her sidder de med let åben skal og fanger plankton og alger fra vandsøjlen, som den filtrerer ved at suge vand ind gennem dens takkede sifoner. På stenene sidder ulken, der skifter farve efter dens omgivelser og kan blive både forholdsvis lys, mørk og spraglet. Den kan virkelig være svær at se, så kig godt efter og hav god tid.
FISKEN MED BUSKEN PÅ HOVEDET
På bunden af Lillebælt findes der områder med lerbund, som nogle steder blottes på grund af strømmen. Lerbunden er fyldt med huller, som er skabt af boremuslinger, der borer gange i leret. Hvis du kommer forbi sådan et område på din dykkertur, skal du holde øje med én af Lillebælts mest finurlige beboere, nemlig buskhovedet.
Buskehovedet er en lang, slank fisk med himmelvendte øjne og en busklignende gevækst på toppen af hovedet. Den kan kravle henover bunden og sno sig mellem sten og svampe. Faktisk er det en ret sjælden fisk, men lige her i Lillebælt, ved områderne med den hullede lerbund, trives den altså helt fantastisk.
UDGANGSPUNKT:
Stranden for enden af Søbadvej, Middelfart
SVÆRHEDSGRAD:
Øvet
FACILITETER:
Offentlige toiletter og borde/bænke
-
DEN LEVENDE SYNÅL
7. april 2022 Viden om hav og kystnatur
-
KOM I GANG MED KAJAK
26. april 2022 Bliv klar til Blå Oplevelser
-
DE VIGTIGE STENREV
11. maj 2022 Fokus på havmiljø
BLÅ OPLEVELSER I LILLEBÆLT NORD
Under den gamle Lillebæltsbro gemmer der sig et mylder af liv. Her ligger nemlig Danmarks største stenrev, der blev etableret for at tiltrække masser af dyr og planter.
Ved broen er der meget kraftig strøm. Det er fordi at der presses utroligt meget vand op gennem Lillebælt fra Østersøen. Den kraftige strøm gør at dyrene i hele fødekæden trives rigtigt godt. Men – det er ikke et så trygt sted at snorkle og dykke.
Derfor er der lavet nogle ‘mini-stenrev’ længere henne ad kysten. Her kan du opleve livet omkring et stenrev i rolige omgivelser. Hør Blå Oplevelsers Søren Larsen fortælle om det spændende liv, der venter dig på stenrevene.