SEJLADS

LILLEBÆLT NORD

FÆNØ OG FÆNØ KALV

Med adskillige lystbådehavne i Middelfart og omegn er det ingen sag at planlægge sejlturen til Lillebælt. Om sommeren er det dog en god idé at booke din havneplads på forhånd, da Lillebælt er et meget populært farvand for lystsejlere. Du kan naturligvis også vælge at ligge for svaj ved en af turbøjerne ved Fænø eller blot for anker – der er masser af smukke, beskyttede steder at overnatte.

Fænø og Fænø Kalv er perfekt til en dagstur i båd. Tager du ud fra Middelfart Marina er Fænø mindre end to kilometer væk. Er Nyhavn 2 eller Gammelhavn dit udgangspunkt, skal du runde Hindsgavl Halvøen inden du når Fænø, men det er en smuk ekstra tur – halvøen tager sig fantastisk ud fra vandsiden.

VARIERET NATUR
Fænø er en flot, grøn ø. Når du sejler omkring så hold øje med fiskehejren i det lavvandede område på øens nordspids. Nogle steder står træerne helt ned til vandkanten og det skaber et vildt look. Strandskader og skarver ses rundt om hele øen, hvor skarven fisker ved at dykke et godt stykke under overfladen, og strandskaderne bruger deres lange røde næb til at finde orme og muslinger i sandet.

Fænø har en lille, primitiv havn, hvor færgen fra Middelfart lægger til. Men du må faktisk ikke gå i land på Fænø, da den er privatejet. Vil du i land, skal du derfor spørge ejeren om lov. Læg i stedet til ved en turbøje eller for anker, hvis du trænger til en pause. Der er flere steder rundt om øen, hvor det er lækkert at bade og snorkle. Vær dog meget opmærksom på strømforholdene og hold dig tæt under land. 

RUNDT OM EN ØDE Ø
Den endnu mindre ø, Fænø Kalv, er også værd at tage et nærmere kig på, især hvis du gerne vil forlænge din tur en smule. Det er en øde moræneø og forsvarsværk med vild natur. Mange havfugle holder til og yngler på øen, der er omgivet af stærk strøm. Så du får også mulighed for at teste dine sejladsevner i strøm. Du må gerne lægge til ved øen og gå i land, men der er ingen faciliteter. Den er vitterligt indbegrebet af en øde ø, selvom du sandsynligvis møder andre friluftsudøvere. 

 
UDGANGSPUNKT:

Middelfart Marina

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Ca. 10 kilometer

TURBØJER VED FÆNØ

Lænke Vig 2
GPS position:
55° 29.2998′ N 9° 42.4002′ E

Lænke Vig 1
GPS position: 
55° 29.2002′ N 9° 42.4998′ E

Fænø S
GPS position:
55° 28.8798′ N 9° 42.9798′ E

UDGANGSPUNKT:

En af de mange havne og marinaer i Lillebælt

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Varierende

TURBØJER I LILLEBÆLT

Gamborg Fjord
GPS position: 
55° 28.1628′ N 9° 43.7238′ E

Fænø S
GPS position: 
55° 28.8798′ N 9° 42.9798′ E

Lænke Vig 1
GPS position: 
55° 29.2002′ N 9° 42.4998′ E

Lænke Vig 2
GPS position: 
55° 29.2998′ N 9° 42.4002′ E

 

LILLEBÆLT FRA SYD TIL NORD

Lillebælt er et unikt farvand. Det smalle, snoede bælte blev dannet af Lillebæltsgletsjeren i sidste istid. Det giver en ekstra dimension til sejlturen at tænke på det, når man glider over overfladen. Et andet interessant faktum om Lillebælt er, at bæltet står for ca. 10% af vandudskiftningen mellem Østersøen og Kattegat. Det gør at Lillebælt ikke blot er meget strømfyldt men også dybt – 81 meter på det dybeste sted.

På det smalleste sted er der blot omkring 1 kilometer mellem Fyn og Jylland. Vær opmærksom på strømforholdene på hele turen, især i området, der er formet som et S, mellem Strib og Galsklint. Du skal med al sandsynlighed krydse strømmen et par gange og ligge dig langs hhv. Jyllands- og Fynssiden.

TO IKONISKE BROER
På turen gennem Lillebælt har du et specielt perspektiv på de to Lillebæltsbroer. Hver har deres charme og det er forunderligt at sejle under dem, når de tårner sig op over båden. Især den gamle bro er en oplevelse, både pga. dens karakteristiske arkitektur, men også pga. den omkringliggende natur.

Under den gamle bro er Danmarks største stenrev etableret. Under overfladen er der derfor et vrimmel af liv. En fiskesnøre fra dæk her er ikke en dårlig idé, hvis aftensmaden skal have maritimt islæt. Samtidig er det også omkring den gamle bro at kysten tager sig smukkest ud. Den tætte skov og klinter er et flot syn, når man langsomt passerer. 

BESØG KONGEBROGÅRDEN
God tid er vigtigt, når du sejler på Lillebælt. Langsom sejlads er at foretrække, både pga. strømforholdene der til tider kræver ekstra opmærksomhed, men også for at nyde naturen og spejde efter marsvin. 

Et dejligt sted at gøre ophold er ved Kongebrogården. En lille havn, som ligger i ly af en imponerende bøgeskov på Fynssiden. Gå i land og stræk benene, spis frokosten – eller tag på snorkeltur langs undervandsstien ved siden af Kongebrogården. På den måde oplever du både smukke Lillebælt over og under overfladen. 

 

BLÅ OPLEVELSER I LILLEBÆLT NORD

Under den gamle Lillebæltsbro gemmer der sig et mylder af liv. Her ligger nemlig Danmarks største stenrev, der blev etableret for at tiltrække masser af dyr og planter.

Ved broen er der meget kraftig strøm. Det er fordi at der presses utroligt meget vand op gennem Lillebælt fra Østersøen. Den kraftige strøm gør at dyrene i hele fødekæden trives rigtigt godt. Men – det er ikke et så trygt sted at snorkle og dykke.

Derfor er der lavet nogle ‘mini-stenrev’ længere henne ad kysten. Her kan du opleve livet omkring et stenrev i rolige omgivelser. Hør Blå Oplevelsers Søren Larsen fortælle om det spændende liv, der venter dig på stenrevene.