VANDRERUTER

KERTEMINDE BUGT & ROMSØ

ROMSØ RUNDT

Romsø er en lille ø, der ligger i Storebælt nordøst for Kerteminde. Øen har en helt speciel stemning, hvor naturen ikke kun er i centrum, men også sørget rigtigt godt for. Der er ro, fred og masser at opleve sammen med andre eller på egen hånd. Turen egner sig til alle, da øen ikke er mere en ca. 1 km2 stor. For at komme til Romsø skal du sejle. Har du ikke egen båd, kan du tage Romsø-båden fra Kerteminde i sommerperioden, så har du et par timer på land, inden båden henter dig igen.

ET RIGT DYRELIV
Det er meget vigtigt at du respekterer dyrelivet og naturen, når du vandrer på Romsø. Her er meget at se – og meget at forstyrre. Der findes stier på nogle dele af øen, ellers er det terrænvandring. Vær opmærksom på at øens sydvestlige område, Maden, er fuglereservat. Du må derfor ikke bevæge dig ind på området i perioden 1. april til 15. juli, hvor fuglene yngler. Er du fugleinteresseret, er Romsø et fantastisk sted at besøge. Intet mindre en 50 arter yngler på øen, og der er observeret mere end 150 trækfuglearter.

På Romsø er der en stor bestand af dådyr. Deres tilstedeværelse er tydelig, når man kigger på hvidtjørnenes form, hvor den nederste del er blevet afspist af dyrene. Det er muligt at komme meget tæt på dyrene, da de er forholdsvis vant til mennesker, men hold altid en god afstand, så du ikke forstyrrer dem. Dyr i naturen er trods alt mest spændende at observere, når de udviser naturlig adfærd.

Men der er andet at lægge mærke til. Moser med frøer og snoge, gamle træer og enge med massevis af insekter, bl.a. den gule engmyre, er værd at udforske.
Og så skal der holdes et vågent øje på vandet. Farvandet omkring Romsø og Kerteminde er hotspot for marsvin hele året, og om sommeren kan du være heldig at opleve marsvine-mødre, der tager deres unger med helt ind under land.

EN UBEBOET JUVEL
Romsø er en privatejet og ubeboet ø. En moræneknold, der blev dannet i sidste istid, og har tidligere været brugt som landbrugsjord. De få bygninger, der findes på øen bruges i dag til udlejning som sommerhus, jagthytte, kurser, teambuilding-events og lignende. Fyrtårnet er slukket, men indgår i overvågning af trafik på Storebælt.
Romsø er ikke en typisk turist-ø. Tværtimod oplever du en sjælden ro, mens du vandrer langs kysten, gennem skov, forbi moser og på åbne overdrev. Der er ingen faciliteter på øen, så sørg for at pakke alt hvad du skal bruge hjemmefra.

Foto: Hverringe Gods

UDGANGSPUNKT:

Kerteminde Fiskerihavn, Romsø-båden

SVÆRHEDSGRAD:

Let

FACILITETER:

Ingen

DISTANCE:

Ca. 3-5 kilometer

BLÅ OPLEVELSER I KERTEMINDE BUGT OG ROMSØ

Mød savgylten!

Savgylten er et forunderligt og spændende bekendtskab. Den er en af vores mest farvestrålende fisk og er i familie med den mere eksotiske papegøjefisk, som nogle kender fra koralrevene i udlandet. 

Savgylten foretrækker områder med masser af sten, og derfor er stenrevet ved Romsø et rigtigt godt sted at bo. I foråret laver den rede i stenene, som den nøje bygger ved at flytte rundt på forskelligt tang. Den bider tangen af med sine stærke tænder, og er man stille kan man faktisk nogle gange høre at fiskene har travlt med at gnave. Kom helt tæt på savgylten her!