SEJLADS

KERTEMINDE BUGT & ROMSØ

ROMSØ RUNDT

Er du i Kerteminde området med sejlbåd eller motorbåd, må du ikke snyde dig selv for turen Romsø rundt. Øen ændrer udseende og karakter flere gange hele vejen rundt, fra flade sandstrande til klinter og overdrev. Øen er kun omkring 1 km2 stor, og det gør at man får en god fornemmelse af hele øen fra vand-siden. Øens størrelse betyder dog ikke at det er en tur, der hurtigt skal overstås, tværtimod. Området emmer af ro og fred og indbyder til længere ophold for at indtage frokosten, bade, snorkle eller fiske.

TURBØJER PÅ ALLE SIDER
Ved Romsø har Danske Tursejlere lagt turbøjer ud tre steder rundt om øen. Det betyder at du kan finde et sted at ligge i læ uanset vindretningen. På øens nordøstside er der rigtigt godt at snorkle. Her er vandet lavt og der er masser af sten og tang med et mylder af liv. Men uanset om du hopper i vandet eller ej, skal du give dig tid til at nyde naturen, mens du ligger for svaj. Hold øje med dåvildtet, der ofte bevæger sig ned til strandkanten. 

Romsø ligger i et område, hvor en af verdens tætteste bestande af marsvin findes. Hold derfor udkig efter den lille hval, uanset om du er undervejs rundt om øen, eller ligger stille ved en turbøje.

ROMSØ REV
Som sejler skal du være opmærksom på revet, der går ud fra sydvestsiden af øen. Det strækker sig ca. halvanden kilometer ud fra kysten, hvor vandet derfor er lavt. Vær også opmærksom på et evt, tydeligt skift i vinden, når du bevæger dig rundt om revet.

Når du befinder dig ved sydvestsiden af Romsø, skal du holde godt øje med fuglelivet. Her ligger nemlig et fuglereservat, Maden, hvor mere en 50 arter af fugle yngler i perioden april til juli. Har du planer om at gå i land på Romsø, skal du derfor være opmærksom på at du ikke må bevæge dig ind på dette område mellem d. 1. april og d. 15. juli. I det hele taget skal du være ekstra opmærksom, hvis du vil i land på øen. Der er en række regler og retningslinjer til stede for at beskytte den unikke natur og dyreliv på øen.

Hindsholmhalvøens sydøstkyst er også et rigtigt flot bekendtskab, så en omvej forbi Bøgebjerg, Måle strand og Stavre på vej til eller fra Romsø er absolut anbefalet. 

UDGANGSPUNKT:

Kerteminde Marina

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Ca. 15-20 kilometer

TURBØJER VED ROMSØ

Romsø SØ
GPS position:
55° 30.573′ N 10° 47.799′ E

Romsø NØ
GPS position: 
55° 30.986′ N 10° 47.766′ E

Romsø V
GPS position:
55° 30.787′ N 10° 46.429′ E

UDGANGSPUNKT:

Kerteminde Marina

SVÆRHEDSGRAD:

Let

DISTANCE:

Ca. 10-15 kilometer

TURBØJER I KERTEMINDE BUGT

Hverringe Klint
GPS positioner:
55° 28.293′ N 10° 42.199′ E
55° 28.300′ N 10° 42.328′ E

Kerteminde Bugt Nord
GPS position: 
55° 28.0218′ N 10° 42.15′ E

Lundsgård
GPS positioner:
55° 26.219′ N 10° 41.413′ E
55° 26.134′ N 10° 41.470′ E

 

RUNDT I KERTEMINDE BUGT

Kerteminde Bugt er et skønt område med varierede kyster. Den østvendte bugt ligger godt i læ for en stærk vestenvind, hvilket som regel gør en sejltur dejligt afslappende. Det gør også at det er forholdsvis nemt at få øje på de mange marsvin, der allerede møder dig på vej ud af marinaen. Der skal nemlig ikke være meget uro på overfladen førend den lille rygfinne bliver svær at se. Området ud for Kerteminde har en af verdens tætteste bestande af marsvin, så hav øjnene på stilke fra starten af turen.

FRA NORD TIL SYD – ELLER OMVENDT
Om du starter mod nord eller syd er sådan set lige meget rent oplevelsesmæssigt, så det må være vind og vejr, der bestemmer din rute. Mod syd fra Kerteminde møder du et område med flotte klinter og skov, der ligger ganske godt skjult for landkrabber. Her er det oplagt at gøre første ophold ved turbøjerne. Området ud for klinten er desuden et godt og roligt sted at snorkle, især for begyndere. Endnu længere mod syd er der et område med høfder. Her færdes der periodevis store flokke at forskellige havfugle.

 

Du kan enten krydse over bugten til bøjerne i den modsatte ende, eller du kan tage den langs kysten. Kerteminde er kendt for sine lækre sandstrande, og både Sydstranden og Nordstranden er populære udflugtsmål for vand-glade gæster. De er derfor et besøg værd, når båden atter er på plads i marinaen.

HVERRINGE KLINT
I den nordlige del af bugten ligger der tre turbøjer, hvor du kan ligge til og nyde kystnaturen. Bemærk dog, at for at benytte turbøjen Kerteminde Bugt Nord, skal du være medlem af enten Danske Tursejlere eller Dansk Sejlunion. De resterende bøjer i området er for alle.

Ved Hverringe Klint er det igen både marsvin og spændende fugle, du skal holde udkig efter. En enkelt sæl er endda spottet her i ny og næ. Tyk skov helt ud til vandet giver en stemning af ganske vild natur. Også under vandet er naturen vildere en andre steder i området, idet store sten, farvestrålende tang og masser af fisk gør området smukt og dramatisk. Snorkler du, skal du være opmærksom på at der kan være strøm. Tag derfor højde for dette, så du ikke kommer for langt fra båden, når du bader eller snorkler.

Skal du ind i Kerteminde Marina på en travl sommerdag, skal du være opmærksom på den megen trafik. Vælger du at lægge til i havneindløbet frem for marinaen skal du ligeledes være opmærksom på den til tider ret kraftige strøm, der dagligt udskifter enorme vandmængder mellem fjorden og Storebælt.

BLÅ OPLEVELSER I KERTEMINDE BUGT OG ROMSØ

Mød savgylten!

Savgylten er et forunderligt og spændende bekendtskab. Den er en af vores mest farvestrålende fisk og er i familie med den mere eksotiske papegøjefisk, som nogle kender fra koralrevene i udlandet. 

Savgylten foretrækker områder med masser af sten, og derfor er stenrevet ved Romsø et rigtigt godt sted at bo. I foråret laver den rede i stenene, som den nøje bygger ved at flytte rundt på forskelligt tang. Den bider tangen af med sine stærke tænder, og er man stille kan man faktisk nogle gange høre at fiskene har travlt med at gnave. Kom helt tæt på savgylten her!