SNORKLING & DYKNING

HO BUGT & VADEHAVET

HORNS REV

Tag med ud og se, hvordan livet ser ud ved en havmøllepark. Normalvis er det ikke tilladt at dykke ved havmøller, men med TV serien ’Under Overfladen’ kan du få et sjældent kig under overfladen ved Horns Rev 1 havmølleparken. I Vadehavet er der som regel for lavt til at dykke, og langs Vesterhavskysten er bunden knap så fyldt med liv grundet de hårde vilkår, hvor vind og bølger gør det svært at slå sig ned.

Men tager man 15 kilometer ud fra kysten og undersøger de pæle, som møllerne står på, åbner der sig en helt anden verden. Pælene er banket 22 meter ned i sandbunden og rundt omkring ligger store sten, der skaber en oase af liv. Miljøet minder om det på et stenrev, og det betyder at fisk gemmer sig i de mange huler mellem stenene, og sønelliker nyder godt at den megen næring, som den kraftige strøm og bølgerne fører med sig.

Nogle af de fisk, der har slået sig ned her er f.eks. havkarusser, torsk, tangspræl og ulk. Men også de store taskekrabber er her masser af. Livet ude i Vesterhavet er væsentligt anderledes end det langs den jyske østkyst og de indre danske farvande. Bl.a. er det kun her at man kan møde den store, blå lungegople, der kan opnå en diameter på 60-70 centimeter.

Se med i videoen og bliv klogere på livet under en havmøllepark.

BLÅ OPLEVELSER I HO BUGT OG VADEHAVET

Blå Oplevelser er taget til Ho Bugt og Vestkysten, hvor livet på det lave vand er anderledes end i de indre danske farvande. Bunden kan virke lidt øde pga. at der ikke vokser særligt meget tang. Det er svært for planter og dyr at slå sig ned her, hvor de store kræfter fra vind og bølger dominerer.

Men under sandbunden sker der en hel masse. Masser af små fladfisk, muslinger og rejer holder til, og når man går tur langs stranden kan man finde masser af beviser på det liv, der lever længere ude på dybderne.

I videoen her har BLOPs Søren Larsen fundet forskellige muslinger, skeletter fra blæksprutter, rokkeæg og konkylie snegle, og han ser nærmere på de dyr, der kalder den vilde kyst for deres hjem.