KAJAK, KANO & SUP

HO BUGT & VADEHAVET

VADEHAVET FRA KAJAK

Unik Verdensarv-natur, lavt vand og øer lyder som den ultimative kajakdestination. Og det er det også, dog med forbehold. Vadehavet er præget af tidevand og vind, som ingen andre steder i landet. Landskabet er evigt dynamisk og vildt, og i kajak har du det bedste udgangspunkt for at opleve de mange dyr, der har tilpasset sig et foranderligt liv her. Men du skal have styr på vejrudsigter og tidevandstabeller, før du begiver dig ud på vandet. Til gengæld venter der en kæmpe belønning på stille dage, hvor der også er vand under kajakken.

Vadehavet er måske ikke det bedste sted at planlægge en flerdagestur, da du ikke kan padle rundt om alle øerne grundet adgangsforbud og tidevand. Samtidig er der ikke rigtigt nogen kystnære shelters eller campingpladser, hvor du kan opbevare kajakken tæt på teltet. Men du kan sagtens opleve bidder af Vadehavet over flere dage. I Ho Bugt kan du f.eks. sætte kajakken i ved Marbæk eller Hjerting og tage rundt i bugten.

DET IMPONERENDE DYRELIV
Hvis du vil opleve dyrelivet i Ho Bugt skal du Langli Sand, syd for øen Langli samt Skallingen. Sælerne holder til i stort antal på Langli Sand og det omkringliggende område. Husk at holde god afstand og lade dem komme til dig. Det gør de ofte, for de er nysgerrige af natur. Læg stille og nyd dem, mens de undersøger dit besynderlige fartøj.

Verdens tætteste bestand af ynglende strandskader findes på Langli, men her yngler også en lang række mågearter og den spændende skestork. Og her kan du opleve store flokke af ænder, gæs og rovfugle, der trækker om efteråret. Halvøen Skallingen er ofte oversvømmet om vinteren og er faktisk vores yngste landområde. Det blev dannet for kun 400 år siden af sandaflejringer og er i dag et vigtigt forskningssted for marskdannelse.

Både Fanø, Mandø, Rømø og de mange sandøer byder på vilde naturoplevelser. Hele Vadehavet er klassificeret som UNESCO Verdensarv grundet områdets vigtige rolle for en lang række arter. Utroligt mange vade- og andefugle kan ganske enkelt ikke undvære området som yngle- og rasteplads, uden at det går udover bestanden som helhed. Og få steder i verden finder du en større samling af fugle som på øerne her. 

Så når du begiver dig ud på eventyr i kajak her, så husk at respektere naturen og storslåetheden, du møder.

Tjek reglerne for kajaksejlads i Vadehavet her

 
UDGANGSPUNKT:

Marbæk, Hjerting, Fanø Lystbådehavn m.fl.

SVÆRHEDSGRAD:

Middel til øvet

EGNET TIL:

Kajak, SUP (beskyttede steder, f.eks. Ho Bugt) 

DISTANCE:

Varierende

BLÅ OPLEVELSER I HO BUGT OG VADEHAVET

Blå Oplevelser er taget til Ho Bugt og Vestkysten, hvor livet på det lave vand er anderledes end i de indre danske farvande. Bunden kan virke lidt øde pga. at der ikke vokser særligt meget tang. Det er svært for planter og dyr at slå sig ned her, hvor de store kræfter fra vind og bølger dominerer.

Men under sandbunden sker der en hel masse. Masser af små fladfisk, muslinger og rejer holder til, og når man går tur langs stranden kan man finde masser af beviser på det liv, der lever længere ude på dybderne.

I videoen her har BLOPs Søren Larsen fundet forskellige muslinger, skeletter fra blæksprutter, rokkeæg og konkylie snegle, og han ser nærmere på de dyr, der kalder den vilde kyst for deres hjem.