SEJLADS

GULDBORG SUND

GENNEM GULDBORG SUND

Guldborg Sund er et rigtigt smukt sejladsfarvand, hvor små, hyggelige lystbådehavne og turbøjer indbyder til ophold. Der er sagt meget om Guldborg Sunds smalle og lavvandede sejlrende, men rygterne er værre end sandheden. Følger du sejlrenden og holder øje med afmærkning og dybde, skal du nok komme sikkert gennem det smukke, kringlede sund.

I den øverste del af sundet ligger Guldborg Lystbådehavn lige ved den buede Guldborgsundbro. Havnen er et skønt udgangspunkt for alskens blå oplevelser i området, ikke mindst for en sejltur sydover. Nord for broen ligger der nogle turbøjer på både Falster og Lolland siden. Du kan også finde turbøjer længere sydpå, i bugten ved Sønderskov på Falster siden.

Kysterne langs sundet er præget af dyrket land og skov. Længere sydpå møder du et fugleområde ved Majbølle Nor og holmen, Hjelm, hvor både havørne og store flokke af gæs svæver over vandet. Herefter sejler du over motorvejstrafikken ved Guldborgsundtunnelen.

BREDNINGEN
Nykøbing Falster er et oplagt sted til et ophold. Den hyggelige havn ligger tæt på centrum og gode muligheder for oplevelser. Du kan også lægge til ved Toreby Sejlklub på Lollandssiden, hvis det ikke er byen, der trækker.

Mod syd åbner Guldborg Sund sig ud til Bredningen. Her passerer du den privatejede ø, Flatø. Du må ikke lægge til ved havnebroen her, men kan nyde øen fra søsiden. Kort efter kommer Kalvø, der med sine strandenge og mange vandhuller tiltrækker massevis af fugle. Mod vest ligger strandeng-øen Lilleø og skov-øen Kejlsø, og mod øst ligger sandrevlerne Barholmene. I dette område kan du ofte se sæler. Vælger du at fortsætte turen sydpå ned til Danmarks sydligste punkt, Gedser Odde, bliver kysten mere dynamisk på Lollandssiden inden Østersøen åbner sig for dig.

UDGANGSPUNKT:

Guldborg Havn

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Ca. 35 kilometer gennem hele sundet

TURBØJER I GULDBORG SUND

Guldborgsund Havre Hesten
GPS position:
54° 52.600′ N 11° 44.60′ E

Guldborgsund Vilhelmsdal
GPS position: 
54° 52.779′ N 11° 45.191′ E

Guldborgsund Grimmersnakke
GPS position:
54° 51.236′ N 11° 45.594′ E

Guldborgsund Grimmersnakke
GPS position:
54° 51.212′ N 11° 45.715′ E

BLÅ OPLEVELSER I GULDBORG SUND

Guldborg Havn ligger lige ved foden af Guldborgsundbroen, ved den nordlige indgang til Guldborg Sund. Området er utroligt naturskønt, og havnen er et alletiders udgangspunkt for massevis af blå aktiviteter. Du kan leje paddleboards, fiske, snorkle og selvfølgelig sejle. Og så kan du også vinterbade og efterfølgende benytte havnens sauna.

Stedet vrimler med rejer og rigtigt mange kommer hertil for at fiske de lækre, små skaldyr. Hør Bo Hansen fortælle om de mange muligheder i og ved havnen, og rejefisker Cextin Jørgensen fortælle om det lokale fiskeri.