SEJLADS

FLENSBORG FJORD & ALS

RUNDT I GRÆNSELANDETS FJORDE

Området omkring Flensborg Fjord og Als er så rig på sejlads- og naturoplevelser, at du skal planlægge et flerdages togt, hvis du vil have det bedste med. Den bugtede fjord ved grænselandet er en af de smukkeste, vi har, og kombineret med Als Fjords mange spændende kringelkroge, er der lagt op til en sejltur, der nemt får en topplacering.

Der er mange havne at tage udgangspunkt fra, afhængig af, hvor du kommer fra. Der er også utroligt mange både større og mindre havne i selve området, som hver har deres egen stil og charme. Du finder en havn i næsten hver krog eller bugt, hvilket blot bevidner at vi her har at gøre med et helt unikt farvand.

ALS FJORD
Als Fjord skærer sig ned mellem fastlandet og øen. Grene ind til Dyvig, Augustenborg og ned til Sønderborg gør fjordnaturen enormt dynamisk og varieret. Indsejlingen til Dyvig er ren naturidyl, selvom tungen skal holdes lige i munden ved Stegs gaf. Badehotellet ligger som en smuk perle, sammen med de to små havne, inde i bunden. Du kan endda få en ekstra krølle på ved at tage ind til Mjels Vig.

Er du fugleinteresseret, så læg til i Mjelsvig og gå turen rundt om Mjels Sø, eller tag turen rundt om Oldenor fra Dyvig. Denne lokalitet er en af Sønderjyllands vigtigste fuglelokaliteter, både som yngle- og træklokalitet, og her kan du bl.a. opleve forskellige lappedykkere, skarv og en lang række andefugle. Rovfugle er her også, så hold øje med både havørn, duehøg og fiskeørn.

Tag ned gennem Augustenborg Fjord og oplev et af Danmarks smukkeste barokslotte, Augustenborg Slot, eller besøg slotsparken, der huser det lindetræ, som H.C. Andersen efter sigende sad under og blev inspireret til sine eventyr. 

FLENSBORG FJORD
I Alssund kan du lægge til ved turbøjerne, inden turen går til Sønderborg. Her er slottet også en attraktion, som ligger lige ud til vandet. Oplev den hyggelige by og de mange lækre spisesteder ved vandet, tag en snorkeltur på undervandsstien ved Fluepapiret stranden eller bare gå en tur langs promenaden. Lystbådehavnen er enormt hyggelig og ligger lige ud til den åbne Sønderborg Bugt, som er afsættet til din tur ind til Flensborg Fjord. 

Der er turbøjer flere steder i fjordens små bugter og laguner, hvor du kan tage en pause eller en overnatning, f.eks. i Skeldevig og Vemmingbund. Er du mere til havne, så besøg f.eks. Marina Minde, Marina Toft eller Marina Fiskenæs, og få i samme ombæring en rundsejling i Nybøl Nor med. Her ligger også en bøje. 

Næsten nede i bunden af fjorden ligger der turbøjer på hver side af Okseøerne. Læg til ved Store Okseø, som er den eneste af øerne, du må besøge. Gå en tur rundt på den naturskønne ø med udsigt over fjorden. Der er ingen færgefart til øen, eller faciliteter, så det skal du selv sørge for.   

 
UDGANGSPUNKT:

Sønderborg Lystbådehavn, Dyvig Bro etc.

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Varierende

TURBØJER VED FLENSBORG FJORD & ALS

Sønderhav – Kohage
GPS position:
54° 51.62′ N 9° 29.226′ E

Stranderød Bugt
GPS position: 
54° 52.702′ N 9° 32.272′ E

Nybølnor – Stjernegrund
GPS position:
54° 55.630′ N 9° 37.45′ E

Skeldevig
GPS position:
54° 51.42′ N 9° 42.230′ E

Se flere turbøjer i Flensborg Fjord & Als her

BLÅ OPLEVELSER I FLENSBORG FJORD & ALS

I 1997 blev en mærkelig ‘hval’ observeret i havet syd for Dybbøl. En lokal fisker forsøgte at tegne dyret med de specielle luffer, men naturformidler Søren Larsen kunne ikke finde ud af, hvilket dyr, der var tale om.

Mysteriet blev løst og det viste sig at det var verdens største havskildpadde, læderskildpadden, der havde forvildet sig helt ned i Flensborg Fjord. To meter lang var den.

Læderskildpadden har været i danske farvande en del gange, men er alligevel et sjældent syn. Den vandrer rundt med klodens havstrømme og kommer vidt omkring.