KULTUR

FLENSBORG FJORD & ALS

SØNDERBORG SLOT

Sønderborg Slot ligger som et smukt punktum for Als Sund mod syd. Her har det stået, helt ud til vandet, i omtrent 800 år, og har budt mangen en sejler velkommen til byen. Men det har også fungeret som et forsvarsværk, med tykke mure og kanoner, klar til at sikre grænselandet.

Slottet er bl.a. kendt som stedet, hvor kong Christian 2. var i arrest fra 1532-49, og hvor han ifølge myten hvileløst skulle have vandret om et rundt bord og slidt en sti i gulvet med sine fødder, og en fure i bordet med sin finger.

Slottet er i dag museum og rummer samlinger fra middelalderen til nutiden med hovedvægt på de slesvigske krige 1848-1850 og 1864. Desuden viser museet udstillinger om søfart, tekstil, håndværk og har en mindre kunstsamling med værker af fremtrædende, sønderjyske malere gennem tiderne.

BLÅ OPLEVELSER I FLENSBORG FJORD OG ALS

I 1997 blev en mærkelig ‘hval’ observeret i havet syd for Dybbøl. En lokal fisker forsøgte at tegne dyret med de specielle luffer, men naturformidler Søren Larsen kunne ikke finde ud af, hvilket dyr, der var tale om.

Mysteriet blev løst og det viste sig at det var verdens største havskildpadde, læderskildpadden, der havde forvildet sig helt ned i Flensborg Fjord. To meter lang var den.

Læderskildpadden har været i danske farvande en del gange, men er alligevel et sjældent syn. Den vandrer rundt med klodens havstrømme og kommer vidt omkring.