KULTUR

ÅRHUS BUGT

KALØ SLOTSRUIN

Kalø Slotsruin er et velbesøgt sted af både sejlere, kajakker, vandrere og mange flere. Ruinens placering lige ved vandkanten for enden af en halvanden kilometer lang dæmning – og med vand på tre sider – gør ruinen til et smukt og oplagt udflugtsmål fra vandsiden.

Hvert år besøger omkring 150.000 den over 700 år gamle ruin, hvis historie rummer både dramatik, forfald og nye muligheder. I 1313 havde kongen, Erik Menved, nedkæmpet et oprør fra jyske bønder, der var utilfredse med kongens mange krige og de store skatter, der blev inddrevet for at finansiere disse. For at holde eventuelle oprørere i ave og kontrollere og beskatte lokalområderne, opførtes fire såkaldte tvangsborge i Jylland, og Kalø var en af dem.

At nærme sig slottet fra søsiden har krævet et stort lokalkendskab til farvandets stenrev. Fra den strategiske placering på toppen af den naturlig ø, er der en fantastisk udsigt over Kalø Vig og Århusbugten og det omliggende landskab. Herfra kunne man styre og beherske.

Også i dag er der en enestående udsigt over hele Kalø Vig og naturen her ved Mols Bjerge. Du har blandt andet mulighed for at nyde landskabet og naturen fra tårnets top. Der er placeret en trappe, der leder besøgende gennem tårnet fra åbning til åbning. Herved kan du nyde udsigten til havet, stranden og strandengen.

FREGATTEN JYLLAND

I Ebeltoft ligger Fregatten Jylland, som er verdens længste træskib. Det imponerende skib byder på levende dansk marinehistorie til store og små. Krigsskibet er et internationalt maritimt klenodie og en national skat fra en epoke, da Danmarks overlevelse var på spil. Fregatten Jylland var med i Slaget ved Helgoland og affyrede det afgørende skud mod den østrigsk preussiske flåde. Det var et søslag af stor national betydning for den danske selvfølelse, der ellers led store nederlag i 1864.

Ved et besøg ombord får du mulighed for at se, hvordan de barske livsbetingelser var ombord på et stort træsejlskib bygget i 1800-tallet. Banjerdækket er søgt genskabt i et så autentisk udtryk som muligt og i videst mulige omfang så nær dets oprindelige udseende fra perioden 1864. På banjerdækket boede den menige besætning, officerer og chefen selv. Samme dæk rummede de store kul-lagre, værksteder, magasiner, stuverum og officerernes messe. Banjerdækket var et usundt sted at opholde sig, når fregatterne var i kanonduel. Det gives der også eksempler på i Ebeltoft.

Der er masser af aktiviteter for børnene. De kan gå på skattejagt eller nedkæmpe den preussiske flåde i flot formationssejlads. Og skulle der være spørgsmål, så står søhelten, søløjtnant Hans Christian Holm, klar med informationer om livet på fregatten i 1864. Og så er der ægte håndvåben, reb og knob, hornsignaler og bådsmandspiber. Du kan endda klatre i masten på udvalgte tidspunkter. Dette kræver en separat billet.

BLÅ OPLEVELSER I ÅRHUS BUGT

Den Uendelige Bro er, som navnet antyder, en bro hvor du kan gå i al uendelighed uden at nå til vejs ende. Broen ligger utroligt naturskønt, og indbyder til flere omgange rundt, og du kan også tage en pause og nyde udsigten over havet.

Den Uendelige Bro ligger ved Marselisborg syd for Århus ved stranden. Den blev skabt i forbindelse med en udstilling i 2015, hvor kunstværket og badebroen – sammen med en række andre kunstinstallationer – prægede kyststrækningen midlertidigt. Den Uendelige Bro fik dog lov at blive permanent til glæde for naturelskere fra nær og fjern.

Hør Søren Larsen fortælle om broen – og et mystisk fund på stranden.