TRÆN DINE ØJNE!

Når man snorkler eller dykker for første gang, svømmer man ofte forbi fisk uden at se dem. De er havets mestre i camouflage, som er deres bedste våben mod fjenderne. Det gør det svært at få øje på fiskene. Denne film vil hjælpe dig til at opleve fisk under vandet og få mest ud af din snorkeltur.

At camouflere sig betyder at tilpasse sig til sine omgivelser, så man bliver næsten umulig at se. Dyrene camouflerer sig blandt andet for at gemme sig for fjender og for at snige sig ind på sit bytte. Og det er faktisk helt utroligt, hvor dygtige de er til at falde i ét med den omkringliggende undervandsnatur. Se bare i videoen her, hvor BLOPs Søren Larsen giver eksempler på dyr, der lever på sandbund, i tang og på stenbund. 

FIND FLADFISKEN
En rigtig god måde at træne sine øjne på er ved at snorkle på lavt vand, hvor der er sandbund. Her ligger der nemlig ret mange fladfisk. Du har sikkert også prøvet at gå ud i vandet og pludselig mærke noget kilde dig under fødderne. Det er med stor sandsynlighed en fladfisk, der synes du kom lidt for tæt på og er flygtet.

Inde på det lave vand ligger mange af de mindre fladfisk. Det kan være næsten umuligt at opdage deres øjne alene, så en god idé er at kigge efter aftegn i sandbunden, der omgiver fisken. Du kan også ofte se dem svømme henover bunden for så at grave sig ned i sandet med en lynhurtig rystebevægelse, der skubber sandet over ryggen på den. Et godt tidspunkt at finde fladfisk på lavt vand er morgen og aften ved skumringstid, hvor den går på jagt efter føde. 

Fladfisk er ekstremt gode til at tilpasse sig den bund, de ligger på.

DE LANGE, TYNDE FISK
Snorkler du i et område, hvor der er ålegræs, snørrebåndstang og andre aflange typer tang, så er det noget andet, du skal holde øje med. Her kan du nemlig finde tangnål, snipper og næbsnog. De ligner fuldstændigt tangen, når de står på højkant og svajer sammen med tangen.

Fiskene bruger tangen til at ligge på lur efter lækre krebsdyr og -larver, der svømmer forbi i vandsøjlen. Men det er også et perfekt sted til at gemme sig fra større fisk, der kunne finde på at spise dem. Giv dig rigtigt god tid, når du undersøger tangen. Næbsnogen har en meget lang hale, som den snor rundt om et tangstykke og det kan gøre den næsten umulig at se. Men med god tid og tålmodighed skal du nok få øje på de sjove fisk i tangen. 

En næbsnog passer perfekt ind i snørrebåndstangen.

FISK, DER LIGNER STEN
Når du skal ud at undersøge et sted med stenbund, skal du især holde øje med ulken. Ulken er en spændende fisk, som mange fejlagtigt tror er giftig. Ulken er utroligt god til at camouflere sig og kan skifte til ret mange forskellige farver. Ligesom fladfisken har den nogle farveceller i huden, der skifter afhængig af hvad dyrets øje ser omkring sig. 

Ulken er en mester til at ligne sten. Men den kan også tage farve efter tang og svampe, som den gemmer sig ved. De mange plamager og bånd på ulkens krop gør at dens form virker ujævn, præcis ligesom bunden. Ulken kan blive ret stor, men alligevel skal du altså kigge rigtigt godt efter den, når du snorkler på steder med sten og store tangplanter. Kig f.eks. efter dens store, flotte finner som nok er det, der oftest vil være mest tydeligt på ulken.     

Se hvordan du kommer i gang med at snorkle her. 

Ulken her har camoufleret sig rigtigt godt med rødlige farver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 × two =