7 SJOVE DYR DU KAN MØDE LANGS KYSTEN

Du behøver ikke at tage til udlandet for at opleve fascinerende dyr – vi har masser lige her i Danmark! Vores lange kystlinje tiltrækker nemlig rigtigt mange forskellige dyr, som du kan opleve på og ved vandet. Hvis du vel og mærke er opmærksom og nysgerrig. Her har vi samlet syv af de sjoveste, som du kan møde på din sejl- eller vandretur – husk kikkerten, så får du flere detaljer og interessant adfærd med. Husk også altid at holde god afstand og respekter dyrene.

SPÆTTET SÆL

I Danmark har vi to sælarter, gråsælen og den spættede sæl, som primært findes i store kolonier, bl.a. i Limfjorden og Vadehavet. Den spættede sæl er mest udbredt og kan efterhånden ses overalt langs kysterne. Sælen ser ret så kluntet ud på land, men under vand er den en overlegen svømmer og jæger. Med de lange knurhår kan sælen mærker vibrationer i vandet efter fisk, f.eks. hvis en fladfisk graver sig ned. Rygsøjlen er utroligt fleksibel og kan lynhurtigt snappe ud efter fiskene. Den kan dog også finde på at snuppe uforvarende fugle, der ligger i overfladen, nedefra. Surprise!

STRANDSKADE

Hvis du oplever en voldsom larm fra luften eller langs stranden i foråret og den tidlige sommer, kan det være den støjende strandskade. Strandskaden er en af vores mere almindelige vadefugle, og ser lidt spøjs ud med dens sort/hvide fjerdragt kombineret med knaldrøde øjne, næb og ben. De er rigtig gode forældre, da de er en af de fuglearter, som tager sig af deres unger i længst tid. Larmen laver de for at beskytte æg og unger, og for at holde fjender væk. Med deres lange næb slubrer de orme og smådyr i sig, der gemmer sig nedenunder sand og mudder.

HAVTERNE

Har du nogensinde set en mågelignende fugl styrtdykke i havet ovenfra? Hvis ja, så har det sandsynligvis været en havterne, eller en af de andre ternearter, vi har herhjemme. Havternen kan på afstand godt forveksles med en hættemåge, men ser man ordentlig efter er der forskel i både aftegning, haleform, næb og ikke mindst lyde. Havternen er verdensmester i lange flyveture. Den trækker nemlig hele vejen fra Antarktis og op til Norden i foråret for at yngle. Og her får den altså bl.a. tiden til at gå med at lege levende bombe, når den har sneget sig ind på en lækker fisk under vandet.

MARSVIN

Marsvinet er en af verdens mindste hvaler, og i Danmark har vi mange tusind af dem. Når havet er nogenlunde stille, kan man se deres lille, trekantede finne bryde overfladen. Marsvin har en helt speciel evne – de kan nemlig se med lyd! Ligesom andre tandhvaler bruger de biosonar til at orientere sig med. De sender en lyd ud fra et organ i deres pande, der hedder en melon. Når lyden rammer f.eks. en sten eller en fisk, kastes et ekko tilbage, og så danner marsvinet sig et slags lydbillede. De hviler en hjernehalvdel ad gangen, fordi de skal være vågne til at trække vejret. Nogle gange hviler de i overfladen, hvor de ligger og ligner en træstamme.

SKARV

Skarven er en flot, sortbrun fugl med smukke turkisblå øjne, som du måske har set sidde på bundgarnspæle, sten og broer med udstrakte vinger. Den sidder sådan, fordi den tørrer sine vinger efter et dyk i havet. Skarven mangler nemlig den naturlige, vandskyende olie, som andre vandfugle har, og derfor er den nødsaget til at lufttørre vingerne. Skarven har en utroligt fleksibel hals, og kan sluge imponerende store fisk, som halsen så tager form efter – det gør at den kan se næsten helt skæv ud! Den er en helt fantastisk dykker, som svømmer lynhurtigt under vand.

FISKEHEJRE

En grå, langhalset fugl, med gule øjne og en sort hårtot, ses ofte luske rundt ved fjorde og bugter i høj beplantning. De er også ofte at finde på havnemoler efter mørkets frembrud. Fiskehejren har ikke det kønneste skrig, og skal nok lade dig vide, hvis du har forstyrret den. Så letter den højlydt for at lande på sine lange ben lidt længere væk. Dens vingefang kan være på mere end halvanden meter, så den er let at få øje på. Fiskehejren kan stå musestille i vandkanten og vente på at en fisk eller frø kommer forbi. Så hakker den lynhurtigt sin bøjelige hals ned i vandet og sluger byttet helt.

ODDER

Odderen er i fremgang de fleste steder herhjemme, og ses i højere grad end tidligere langs åer og å-udløb. Så find et sted, hvor åen løber ud i havet, og som der er godt bevokset med masser af gemmesteder. Det kræver dog tålmodighed at få et glimt af de flygtige pattedyr. Du kan evt. undersøge om der er odder ekskrementer i området, inden du slår dig ned. Odderen er en overlegen svømmer og fisker, og er utroligt elegant under vand. Er du heldig, ser du odderen fortære en fisk, som den holder fast mellem forpoterne. Den er det dyr i verden, der har den tætteste pels, og den isolerende under-uld beskytter odderen mod vandets kulde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 × 3 =