SOLOPGANGSTUR I KAJAK VED ÆBELØ

Det er de færreste, der kommer ud i naturen ved solopgang – i hvert fald i foråret og sommeren, hvor solen står meget tidligt op. Og det er en skam. For der er helt fantastiske naturoplevelser i vente langs kysten, når man vågner sammen med naturen. Ikke mindst fordi man ofte har det hele for sig selv.

Netop i foråret får man en ekstra dimension med på turen, når alt springer ud i lyse og klare farver. Er det ovenikøbet en stille morgen med spejlblankt vand, spejler morgensolen sig så flot i vandet – det bliver næsten ikke smukkere.

Et helt fantastisk sted at tage på solopgangstur i kajak er ved Æbelø. Øen ligger ud for Nordfyns kyst, ikke langt fra Bogense. Æbelø er kendt for at man ved ebbe kan gå i det lave vand ud til øen. Men med en kajak behøver du ikke tænke over ebbe- og flodtider. Du kan blot lægge dig på en passende dybde, når du tager turen nordpå.

DYNAMISK NATUR OG RIGT DYRELIV
Nu er det jo bl.a. solopgangen der er i centrum her, så start på østsiden, så du har frit udsyn til solen. Om du vælger at padle frem og tilbage på østsiden eller du tager hele turen rundt om Æbelø er helt op til dig. Men det er klart anbefalelsesværdigt at tage hele turen rundt. For når først du har nydt solopgangen i øst, venter der masser af fantastiske naturoplevelser hele vejen rundt om øen.

Rundt om øen kan du nemlig være heldig at opleve både marsvin, sæler, havørne og mange andre havfugle. Sæler og marsvin ses ofte på nordsiden af øen ud mod Kattegat. Husk at holde god afstand til dyrene. Især sæler bliver let skræmte og forsvinder, hvis du kommer for tæt på. Nyd dem stille og roligt på afstand, så du oplever deres naturlige adfærd.

Store flokke af edderfugle ligger rundt i området. Skarver og havterner søger føde langs kysten. Og de fleste år har Æbelø været hjemsted for ynglende havørne. Toppede skalleslugere, forskellige mågearter og andefugle kan også ses. Ikke langt derfra ligger Gyldensteen Strand, som er et stort område, der vrimler med fugle- og dyreliv. Gør dig selv den tjeneste at besøge formidlingscentret ved Gyldensteen, gerne inden din tur, så du ved, hvad du skal kigge efter. 

Selvom det er de blå oplevelser, der er i centrum her, skal du også huske at kigge mod land. Flotte klinter med dynamisk og vild natur rejser sig langs en del af øen. Men den vilde natur er tydelig overalt, med væltede træer, vildtvoksende planter og et rigt insektliv. Du kan også se dådyr fra kysten og endda noget så eksotisk som mufloner. Dyrene er med til at genskabe den vilde natur. 

DET PRAKTISKE
Æbelø og øerne omkring er fredede. Det betyder at naturen og skovene forbliver uberørte. Hold øje med skilte langs de små øer, der kan nemlig være begrænset adgang i fuglenes yngletid på Dræet, Æbelø Holm og Æbeløs sydlige del. Du må gerne tage en pause på stranden rundt om Æbelø, inden du fortsætter turen. 

Du kan sætte din kajak i vandet forenden af Lindøhoved ved parkeringspladsen ved Ebbevejen til Æbelø. Følg ebbevejen det første stykke og tag så til højre rundt om Æbelø Holm. Følg Brådet op til selve Æbelø, mens du nyder solopgangen mod øst. 

Hele turen rundt om Æbelø er omkring 15 kilometer. Sørg for at være klar i god tid før solopgang, så du er på plads i vandet tidsnok til at nyde synet. 

Læs mere om Æbelø her 

OMRÅDE:

Æbelø og Bogense

AKTIVITET:

Kajak

Om forfatteren
BLÅ OPLEVELSER

Hvad må man ikke gå glip af?

Solopgangen! 

Hvad er et must at medbringe? 

Kikkert, masser af vand og snacks

Nogle gode råd?

Tjek vejrudsigten. Vær i god tid. Læs om Æbelø først. 

Du kan også dele dine blå oplevelser til inspiration for andre. Udfyld formularen her for at få din oplevelse med på BLOP bloggen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 × two =