FOR BØRN

VEJLE FJORD

EN VRIMMEL AF DEJLIGE STRANDE

Vejle Fjord er et helt utroligt naturskønt område, hvor der er masser af muligheder for at komme ud i naturen med hele familien. Trelde Næs’ mange væltede træstammer, dramatiske skrænter og strandstrækninger indbyder til udforskning og fossiljagt, og de mange skove skaber eventyrlige rammer, hvor gåture og leg i naturen kan samle store som små.

Og så vrimler fjorden med Blå Flag strande. Blå flag ordningen sikrer en lang række kvalitetspunkter for stranden, så som gode faciliteter og rent badevand. Hele otte strande i fjorden er Blå Flag strande, så her er masser af muligheder for hyggelige udflugter og vand-pjaskeri.

En strand, der står lidt ud fra de andre, er Hvidbjerg Strand. For faktisk er stranden en høj klit, der rejser sig 34 meter over havets overflade. På toppen er der en helt fantastisk udsigt over den ydre del af Vejle Fjord og Trelde Næs. Klitten blev skabt for 22 millioner år siden og er ret så unik for Jyllands østkyst. Dengang så kystlinjen helt anderledes ud, og her var et næsten tropisk klima. Læs om den fascinerende Hvidbjerg Klit her (link).

ADRESSE:

Hvidbjerg Strand
Hvidbjergvej
7080 Børkop

 

ADRESSE:

Økolariet
Dæmningen 11
7100 Vejle
Tlf. 76812060

ØKOLARIET

I Vejle ligger Økolariet – en lille perle af et formidlings- og oplevelsescenter, der sætter fokus på bæredygtighed og natur. Her får hele familien viden om bl.a. klima, energi og bæredygtig mad. Gennem forskellige udstillinger øges kendskabet til naturværdier i Vejle Kommune.

Vejle Kommune arbejder med flere forskellige tiltag, der skal forbedre undervandsnaturen og havmiljøet i fjorden. Projekter med plantning af ålegræsbælter, etablering af stenrev og udsætning af muslinger til at rense vandet, er alle sat i værk for at sikre et rigt liv under overfladen.

Netop dette kan du lære mere om på Økolariet, der har en udstilling om livet under overfladen i Vejle Fjord. Du kan høre muslingerne og ålegræsset fortælle deres historier, og du kan FaceTime med fiskene i akvariet.

Det er gratis at besøge Økolariet.

BLÅ OPLEVELSER I VEJLE FJORD

Vejle Fjord har gennem tiden været et sidste hvilested for mere end 100 hvaler. Både vågehval, pukkelhval, blåhval, grindehvaler og mange andre forskellige hvaler har endt deres dage i bunden af fjorden. Faktisk står Vejle Fjord for 1/5 af alle strandinger i Danmark.

I 2010 strandede en 17 meter lang finhval i fjorden. Finhvalen er verdens næststørste hvalart efter blåhvalen. Undersøgelser viste at hvalen var 135 år gammel, og dermed den ældste kendte hval nogensinde.

Hør Søren Larsen fortælle om de mange hvalstrandinger og vores egen historie med hvalfangst i området.